El projecte “En família” respon a la inquietud de <<Crear espais de reflexió i participació per trobar solucions als reptes educatius i als canvis socials>>, recollida en el nostre Horitzó 2030.
<<La primera tasca de l’educació és agitar la vida, però deixar-la lliure perquè es desenvolupi>>
Maria Montessori
Amb la finalitat de promoure la creació d’espais de reflexió i participació per trobar solucions als reptes educatius i als canvis socials, el curs 2021-2022, vam encetar “En família”, un projecte tan bonic com engrescador.
Com a escola ens vam proposar crear un espai on les famílies poguessin reflexionar i debatre sobre les necessitats dels infants en els diferents contextos en què es produeix el seu aprenentatge al llarg del procés educatiu que reben al centre. Això és des de l’educació infantil fins als darrers cursos de batxillerat. I així ho vam fer.
Amb el suport de l’ampa, el lideratge de Carme Codina, exprofessora del Col·legi Sant Miquel dels Sants, i la codirecció d’Irene Benito, coordinadora pedagògica d’infantil i primària a elpetitmiquel, i Miquel Padilla, coordinador pedagògic de secundària i batxillerat al Col·legi Sant Miquel dels Sants, vam posar en marxa el projecte “En família” com un espai de participació i reflexió centrat en el concepte de “criança positiva”, una expressió que s’ha imposat en els darrers anys i que considera la família com la principal educadora dels nens i nenes, sobretot en els primers anys de vida.
Avui, podem afirmar que “En família” és un espai d’escolta i debat que planteja temes d’interès sobre educació, que les famílies agraeixen amb la seva assistència i en els diversos suggeriments que ens fan arribar.
“En família”, vinculat al nostre H2030
L’any 2019, el Col·legi Sant Miquel dels Sants presenta el seu pla estratègic Horitzó 2030.
<<L’educació és l’arma més poderosa per canviar el món>>
Nelson Mandela
El projecte “En família” està directament vinculat al document “Horitzó 2030. El nostre compromís amb el món”.
L’objectiu 5 d’aquest document és del de “Comunitat”, entesa com <<el conjunt de persones, entitats o institucions que han participat, participen o participaran en el procés educatiu del nostre centre i que, per tant, tenen una responsabilitat educativa amb el compromís de treballar en xarxa>>.
I una de les prioritats estratègiques de l’objectiu és <<Crear espais de reflexió i participació per trobar solucions als reptes educatius i als canvis socials>>.